Reglement

Boccia wordt gespeeld door individuen (1 tegen 1), in pairs (2 tegen 2) of in teams (3 tegen 3). Elk team heeft 6 gekleurde, leren ballen (rode of blauwe). De doelbal is een witte bal (de ‘jack’) en is even groot als de andere ballen.bocciaveld

Een wedstrijd wordt opgedeeld in een aantal ends. In team worden er 6 ends gespeeld, individueel en in pair 4. Eén end duurt tot wanneer de witte bal en de gekleurde ballen gespeeld zijn door beide teams.

De bedoeling van het spel is om de gekleurde ballen zo dicht mogelijk bij de jack te gooien.

Tijdens het spel bevinden de spelers zich in de werpvakken. Eerst gooit iemand van het ene team de witte bal. De witte bal moet voorbij de V-lijn rollen en moet binnen het speelveld liggen. Vervolgens probeert hij met zijn eigen bal zo dicht mogelijk bij die witte bal te komen. Dan gooit iemand van het andere team en probeert zijn bal dichterbij te gooien. Het team blijft aan beurt totdat zijn gekleurde bal dichterbij ligt, of tot al zijn ballen op zijn. Dan is het andere team weer aan de beurt. Voor elke eigen bal die dichter bij de witte bal ligt dan de dichtste bal van de tegenstander krijg je een punt. Wie na het spelen van alle ends het hoogste aantal punten heeft, wint de wedstrijd.

Het volledige reglement vind je hier terug.